Японски празник на звездите и желанията

Фондация „Евроразвитие 2007″ си постави за цел всяка година да запознава деца и родители с празниците на различни чужди култури. Защото колкото повече чужди култури познават нашите деца, толкова по широк мироглед ще имат те, толкова по – креативни, толерантни и разбиращи ще са. Миналата година за нас беше годината на Ирландия и празника Хелоуин, а тази година е на Япония и ТАНАБАТА (празник на желанията).
На 7.7.2013г. в приказният двор на нашият домакин ЧДГ „Алиса“ малки и големи имаха възможността да се докоснат до Японският празник Танабата и Японската култура . Всички се запознаха с древните корени на този празник, насладиха се на импровизирана театрална постановка ( с рисунки, на два езика – Японски и български), изработихме множество оригами и чухме приказка в хартийка за жерава; пяхме на Японски – песента на желанията; и станахме свидетели на претворяването на едно обикновено растения в бонсай, запознахме се с древното японско изкуство – бонсай; забавлявахме се от сърце , родители заедно с децата ни.
Благодарим на Японското посолство за предоставените от тях кимона, подаръци и цялостната им помощ за случването на празника. Благодарим и на ЧДГ „Алиса“, която беше наш любезен домакин.
Написахме желания с добро и за добро и по стара японска традиция ги закичихме на бамбуково дръвче.

ПОКАНА
„ТАНАБАТА“ в София – на 7 юли 2013г. Фондация „Евроразвитие 2007″ и фондация “ Идея в действие“ организират японския празник на звездите и желанията! 🙂
Деца и родители, каним ви да празнуваме заедно един приказен празник!
Защо?
Защото фондация „Евроразвитие 2007″ има за цел всяка година да запознава деца и родители с празниците на различни чужди култури. Защото колкото повече чужди култури познават нашите деца, толкова по-широк мироглед ще имат те, толкова по-креативни, толерантни и разбиращи ще са.
Как решихме?
За празника ни разказа нашата приятелка Азуса Йонеока. Фондация Евроразвитие си пожела това да бъде празника на годината. И запретнахме ръкави…J
Търсихме, търсихме и открихме едно приказно място, което да ни бъде домакин – частна детска градина „Алиса“. Поканихме и Фондация „Идея в действие“, които също се присъединиха към инициативата.
Какво ще правим всички заедно?
– ще разкажем за историята на празника и за неговите дълбоки корени
– ще напишем заедно желания и ще ги окичим по дърветата
– ще правим оригами
– ще видим демонстрация за отглеждане на бонсай
– ще пеем заедно детската песен за Танабата – на японски
– и още много други забавни и креативни неща
За кого?
За деца над 5 г. и техните родители
Кога и къде?
7 юли 2013г., неделя
от 15.00 до 18.00ч.
В приказния двор на ЧДГ „Алиса“ – кв. Лозенец, ул. Вежен 3.
Вход – безплатен
Заповядайте да празнуваме заедно! 🙂
За да сте близо до нас и нашите инициативи, последвайте ни въвFacebook:
http://www.facebook.com/Fondacya.Evrorazvitie.2007

Posted in news.