7.09.2019г. „Евроразвитие 2007“ представи плъстенето на Фестивала на българския бит и култура „Бъдеще с традиции – 2019” в гр.Кърджали

7.09.2019г.

„Евроразвитие 2007“ представи плъстенето на  Фестивала на българския бит и култура „Бъдеще с традиции – 2019” в гр.Кърджали, организиран от Областната администрация, Министерството на културата и Занаятчийската камара под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

На Новия мост над река Арда се зави най-дългото хоро, водено от 10-метров трибагреник. Под звуците на „101 каба гайди“ хорото обедини хората от региона, страната и от съседни.

В тазгодишното издание на Фестивала са включени дейности, свързани с българския бит и култура – фолклорна програма, тематични изложения, алея на традиционни занаяти, където бе и „Евроразвитие“ с Ателие за плъсти, фотоизложби и детски работилници. Целта е да се популяризира уникалното културно-историческо наследство на Източните Родопи.

Десетки деца за първи път се докоснаха до древният занаят  плъстене, сплъстиха красиви цветя и сърца.

Жители и гости на Кърджали се насладиха на изложбата с плъстени изделия на наградените деца от цялата страна, участвали в националния конкурс на фондация „Евроразвитие 2007“ за детско творчество по плъсти „Приказки за доброто“.

Благодарим на Фестивал „Кърджали – Бъдеще с традиции“ за възможността да представим този древен занаят на жителите и гостите на гр.Кърджали. Адмирации към Областна Администрация Кърджали за Фестивала популяризиращ българското!4

Posted in news, projects.