Национални награди за деца от с.Труд

В началото на тази година  Министерството на образованието и науката и Двореца на децата обявиха национален конкурс по народно приложно изкуство „Лазарка мома гиздава“. Конкурсът се провежда всяка година с цел да се задълбочат и развият познанията на участниците за лазарските обичаи от всички краища на България и техните умения в областта на народното приложно изкуство.
В него се включиха ученици от цялата страна в различни възрастови групи.

Седем възпитаника от Ателие за плъсти „Приказки за доброто“-с.Труд , с ръководител Кристина Върбанова, Председател на фондация „Евроразвитие 2007“,  получиха  медали и дипломи.

На 19.04.2018г. се състоя официалното награждаване в Двореца на децата, гр. София.  Медалите и дипломите на младите творци се връчиха по време на X-ти Международен детски фестивал „Млади таланти“. За награждаването бяха пристигнали деца от всички краища на България.

Теодор Станев, Христо Върбанов, Кристина Бончева, Деница Желязкова, Поля Ганчева, Ива Божева и Николай Кузев, под ръководството на Кристина Върбанова изработиха композиция „Лазарски венец“ от плъсти, която бе удостоена с трета награда в националния конкурс в НДД.

Това е много голямо признание за Ателието и за работата на децата.

Ателието стартира като инициатива, която да подкрепи читалището в с.Труд и да разпространи занаята на плъстите, бе подкрепена и подпомогната от кмета на с.Труд –Красимир Минков , с изцяло осигурени материали и доброволен труд от ръководителя на Ателието.

Когато хората се обединяват около каузи могат да постигнат много

Кристина Върбанова изказа благодарности към Читалище „Светлина 1929” и към кмета на с.Труд за подкрепата и предоставената възможност да сподели този древен занаят с децата на с.Труд.III място

Posted in news, recent.