На 7.07.2015г. празнуваме ТАНАБАТА – японския празник на желанията.

Фондация „Евроразвитие 2007“ и издателство „ЖАР-Жанет Аргирова“ организираха празник на Японската и Българската култура в учебен център „Елис“ в Елин Пелин – 7.07.2015г.

Представихме две избрани приказка от поредицата „Слънчеви вълшебства“ през импровизирано театрално четене. Поредицата „Слънчеви вълшебства” запознава децата с приключенията на Слънчевата фея и нейните приятели, които са представители на различни националности и утвърждават приятелството между всички хора на планетата.

Поредицата представя приказка от нов тип, написана за децата на новото време. В нея няма агресия – злото съществува, защото го има и в реалния живот, но се неутрализира без насилие и грубост. Така приказките помагат на децата да видят силата на доброто, докато проследяват действията на Слънчевия тим. Оръжието на героите са техният ум, хитрост и чувство за хумор. При това те получават помощ от цялата Вселена, която е на страната на симпатичните и искрени слънчеви същества.

Завършихме четенето с дискусия за поуките, за ценностите, за нашите български и общочовешки ценности.

Изпратихме пожелания за добро през Слънчевото дете от поредицата Слънчеви вълшебства на издателство „ЖАР“– днес 7.7.2015г. –ТАНАБАТА – деня на сбъднатите желания.

ТАНАБАТА 2015Г.

Eдин от най-големите традиционни японски празници – „танабата“. В този ден японците си намислят желание, записват го на листче и го завързват на бамбукова пръчка.
Легендата разказва:
Имало едно време красавица на име Орихиме, дъщеря на Тентей, била изключителна шивачка. Тя се влюбила и се омъжила за Хикобоши, който бил пастир. Двама били много щастливи заедно и от щастие и радост един към друг, започнали да не работят. Тентей много се ядосал и забранил на двамата да се срещат, като ги отделил от двете страни на Божествената река ( Млечният път). Орихиме се превърнала в звездата Вега в съзвездието „Лира“ , а Хикобоши – в Алтаир в съзвездието „Орел“.
По волята на Тентей те били разделени завинаги от Млечният път и се срещат един-единствен ден в годината – в седмия ден на лунния месец – на 07.07.

 

След литературното четене, слънчева атмосфера, пожеланията, ценностите изведени от децата си тръгнахме уверени, че бъдещето на нашата страна е в техните ръце – на нашите мъдри деца.

Posted in news, past.