„Фестивал на плъстите“ – с.Труд -20.07.2019!

„Фестивал на плъстите“ – с.Труд -20.07.2019!

Мото на фестивала „Кръгът на цветовете“

Събитието е в рамките на съботният ден – 20.07.2019г. Официално откриване – 10.30ч. от кмета на с.Труд – Красимир Минков и създателя на фестивала Кристина Върбанова. Фестивалът предоставя трибуна на една позабравена и колоритна част от бита и традициите, както на България, така и на всички страни – плъстите. На фокус ще са автентичният начин на плъстене и неговите съвременни интерпретации с израз в различни продукти на ръчното творчество. Плъсти се наричат изделията, които се правят от непредена вълна. Те са нетъкана материя, произведена от разчепкана овча вълна, подложена на топлина, влага, натиск или претъркване. Това вероятно е единственият занаят, за който никой народ не може да каже „това е мое“, не може да претендира, че го е открил, разпространил и съхранил.

Знаете ли как е изглеждал прадядото на днешният дъждобран по нашите земи? Бил е ямурлука, които се изработвал от сплъстена вълна.

Организатори на събитието са: Фондация „Евроразвитие 2007“, НЧ „Светлина -1929г.“ – с.Труд и Кметство с.Труд. Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Програмата на фестивала е колоритна:

Награждаване на победителите в Национален конкурс за детско творчество по плъсти: „Приказки за доброто“. Демонстрации по изработка на домашен сапун, дарачене на вълна, предене, плъстене с майстори плъстари. Работилнички с различни техники на плъстене за малки и големи посетители. Авторски изделия от майстори. Специален гост на фестивала е майстор плъстар- Мариета Недкова, носител на приза – „Пазител на традициите“. Сред изложителите са кръжок „Сръчковци“ за приложно творчество и занаятти, гр. Хисар, Христиана Йончева – гр. София, Катя Тончева – Димитровград, „Ръкоделницата“ – гр. Пловдив, Малкиматева – гр. Хисар,Тодорина Чернева,   Кристина Върбанова и други. Кулинарна изложба на тема: „Трудчанските биди/палачинки/“, Изложба – Труд – минало, настояще и бъдеще, с плъстени творби от деца от България. Представяне на ЕмоциоЛандия – Творилница за Емоционално предприемачество, „Академия за развитие на интелекта КИТ“. Автентичен фолклор и танци, представени от Младежки танцов състав „Климентина“ с.Труд, Колектив за автентичен и обработен фолклор при НЧ „Светлина -1929“, Женска и камерна групи за автентичен фолклор при НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1927г.“, гр. Хисар.

„Кръгът на цветовете“ – кръг пано от вълна, ще се изработи по време на фестивала от всички посетители. Игра за малки и големи „ Пръстените на Крали Марко“ – ще проверим точността на играчите и до колко сме наследили качествата на храбрите ни прадеди – създай приказка.

Фондация „Евроразвитие 2007“ от години провежда Ателие за плъсти „Приказки за доброто“ с деца от цялата страна. Целта е да опознаят децата древният занаят плъстене. Това е единственият древен занаят, които обединява племена и народи.

Очакваме ви тази събота да се забавляваме заедно по нашенски!

Festival_2019

Posted in news, past, projects, recent.